Nieuws

Ontzettend trots zijn we op het magazine Ambacht Werkt. Het is tenslotte dé uitgave van onze mooie vereniging die eens per jaar uitkomt. In deze editie lees je meer over onze Ambachtse Ondernemers en worden mooie bedrijven uitgelicht met hun unieke verhaal.

Om u even uit de waan van de dag te halen en een ochtend vol inspiratie te bieden op HR-gebied, organiseren BVD advocaten en Visser & Visser op donderdag 9 februari 2023 een interactief event. 

In 2018 produceerde Aktefilm de historische film 'Mijn naam is Sophia' in opdracht van Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder. Nu is 'Mijn naam is Sophia' eindelijk weer te zien op het grote doek.

Energieverspilling voorkomen is nu misschien wel belangrijker dan ooit. Wat kunnen we leren van de duurzaamheidskoplopers op bedrijventerrein Antoniapolder? Dat komen we te weten tijdens de Mini-Duurzame Bedrijvenroute Antoniapolder, maandagmiddag 28 november.

Als bedrijfsleven, onderwijs en overheid trekken we samen op om de ambities voor onze regio te realiseren. Dit doen we onder de vlag van Smart Delta Drechtsteden. Op 4 oktober is er weer gelegenheid om elkaar te ontmoeten, te inspireren en informeren. Dit keer is het thema Bereikbaarheid en Mobiliteit en de locatie is Landvast in Alblasserdam. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Werkgevers Drechtsteden, de Federatie, Zuid-Holland Bereikbaar en de Drechtsteden-gemeenten.

De arbeidsmarkt is krapper dan ooit, laat jouw medewerkers het beste uit zichzelf halen en bied hen de kans om vrijblijvend in gesprek te gaan met een loopbaanprofessional tijdens de Week van de Loopbaan (12-17 september 2022)

We leven in een tijd van duurzaam ondernemen, een energietransitie, inflatie en een zoektocht naar werkgeluk. Dit jaar komt daar een uitgebreid belastingplan bij met naar verwachting veel wijzigingen. Hoe zorg je dat je de juiste keuzes maakt en bestand bent tegen de hectiek van alledag? Wat betekent dit alles voor je onderneming?

Het begint allemaal bij een goed ontbijt. Daar kun je de dag mee starten! Hoofdsponsor van de VAO Visser&Visser nodigen je van harte uit voor onze Prinsjesdagbijeenkomsten.

Ben je op zoek naar nieuwe/extra bedrijfsruimte voor je eigen bedrijf in Hendrik-Ido-Ambacht? Dan nodigt de gemeente je, mede namens de VAO, uit om op donderdag 22 september 2022 deel te nemen aan de rondleiding langs bedrijfspanden die te huur of te koop worden aangeboden op bedrijventerrein De Sandeling (oplevering begin 2024).

Vanaf woensdag 22 juni 12.00 uur staat het splinternieuwe theaterprogramma van Cascade online op www.stichting-cascade.nl. Laat je vanaf september meeslepen door de hilarische verhalen, absurde humor, kippenvelconcerten, bijzondere lezingen en unieke avonden. In Cascade kun je ook met je personeel en/of relaties genieten van een compleet avondje uit. Wil je meer weten over de bedrijfsarrangementen en overige mogelijkheden? Lees snel verder!

Stichting Ondernemersfonds Hendrik-Ido-Ambacht en de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht hebben dinsdag 14 juni een convenant getekend. Met het tekenen van het convenant heeft de stichting ook formeel de bevoegdheid om verder te gaan met het inrichten van het fonds, waaronder het instellen van de verschillende trekkingsgebieden.

De VAO zet zich niet alleen in voor werkend Ambacht, maar wil Ambacht ook graag laten werken voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Daarom lanceert de Vereniging Ambachtse Ondernemers (VAO) een website voor vraag en aanbod van goederen voor de Oekraïense vluchtelingen op www.ambachtwerkt.nl

Wat heb je meegekregen van de gebeurtenissen de afgelopen tijd? En op welke manier probeer je hiermee om te gaan? Dit zijn vragen die dagelijks voorbij komen in de actualiteitenprogramma's, maar ook tijdens gesprekken onderling. Ik wil een paar onderwerpen met jullie delen.

Sinds 1 januari jl. is het Ondernemersfonds Hendrik-Ido-Ambacht formeel een feit. Jullie merken hier nog niet veel van, maar binnenkort gaat dat veranderen. Het bestuur van de stichting is inmiddels gevormd en bestaat uit vertegenwoordigers van de diverse doelgroepen.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen willen we in deze open brief aandacht vragen voor een aantal belangrijke thema’s. Deze zien we wat ons betreft terug in een nieuw actieplan Lokale Economie.

Jaarverslag 2021

22-02-2022

2021, het tweede jaar van de pandemie. Maar voor de VAO geen jaar om stil te zitten. Lees hier ons jaarverslag met daarin alle activiteiten en ontwikkelingen van de VAO in 2021.

Op de bedrijventerreinen Antoniapolder en De Sandeling is door parkmanager Monique Walraven van ParkTrust een kansen- en verbeterpuntenonderzoek uitgevoerd. Het doel was inzicht krijgen in de mogelijkheden op de terreinen en de wensen van de gevestigde ondernemers ter verbetering van het ondernemersklimaat van het gebied.

Elke twee jaar reikt MKB-Nederland de prijs uit voor de MKB-vriendelijkste gemeente van Nederland. Zo worden gemeenten gestimuleerd om goed beleid te voeren voor het midden-en kleinbedrijf.

Op 12 mei organiseert de Vereniging van Ambachtse Ondernemers een uitzending met Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij wordt gezien als dé deskundige op het gebied van hersenwetenschap. En jij kunt deze lezing live volgen!

Voordat je met het lezen van deze column begint, heb ik één verzoek: lees hem alsjeblieft uit. Wat erin staat, heeft betrekking op jullie allemaal. We zien elkaar helaas wat minder op bijeenkomsten, maar we willen jullie wel graag meenemen in alles wat er speelt. En dat is heel veel! We hebben drie uitdagingen op een rij gezet. Want uitdagingen hebben we!

18 augustus konden de leden van de VAO na een aantal maanden eindelijk weer bij elkaar komen. In een informele en anderhalvemetersetting verzorgde Lydison het meubilair en de drank op het terras van Cascade.

Hoe gaan Ambachtse bedrijven om met de coronacrisis? We vroegen het deze maand aan 2 ondernemers! Peter Verhagen van Slijterij en Wijnhandel Leo Verhagen en Erik Havelaar van PMC De Schoof.

Wil je weten wat er in Ambacht gebeurt? En hoe ondernemers acteren in coronatijd? Dan word je uitgenodigd voor het VAO-webinar van 4 juni a.s. om 20.00 uur. Ook voor niet-leden is deze webinar toegankelijk.

Aanmelden via: www.vaonet.nl/webinar

De persoonlijke verzorgingssector heeft het de afgelopen tijd zwaar te verduren gehad. De VAO wil graag iets voor deze sector betekenen. In navolging op de horeca-actie lanceren we nu de beautyvoucher.

Hoe gaan Ambachtse bedrijven om met de coronacrisis? We vroegen het aan 3 ondernemers! Marco van ‘t Geloof van EMHA verricht normaal veel werkzaamheden in het buitenland en moest flink omschakelen. Teunis Bil van Morgana de Heer heeft naast de coronacrisis ook nog met een flinke verbouwing te maken. Remco Bork van Rabobank is op zoek naar de juiste balans tussen de gezondheid van klanten en collega’s en het zo goed mogelijk bedienen van klanten.

In de maand april heeft de VAO een actie georganiseerd voor de Ambachtse restaurants door zoveel mogelijk horecavouchers te verkopen. Dit was een enorm succes; met z’n allen hebben we het fantastische bedrag van €13.000,- opgehaald.

VAO stelt 125 vouchers beschikbaar en vraagt jullie om dit voorbeeld te volgen.

Hoe vaak hebben jullie het al gemist? Een lunchafspraak in een restaurant. Even een hapje en drankje met elkaar nuttigen, of gezellig met elkaar uit eten? Sinds 15 maart is dat helaas niet meer mogelijk door de coronacrisis. We weten niet hoe lang dit nog gaat duren. De horecaondernemers zien jou graag weer terug als deze periode voorbij is. En daar kun je ze NU bij helpen! Koop een voucher van één van deze restaurants en steun daarmee deze ondernemers.

Koop hier uw voucher: www.vaonet.nl/horeca-actie

De VAO heeft besloten om een website in het leven te roepen voor en door ondernemers. Wij willen op deze manier een platform bieden voor ondernemers om in de coronacrisis hulp te vragen en te bieden, kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Het doel is om zoveel mogelijk ondernemers met elkaar te verbinden en te zorgen dat vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht. Heb je mensen nodig? Zoek je opdrachtgevers omdat je huidige opdrachten niet meer door gaan? Heb je tips voor ondernemers hoe ze door deze coronacrisis heen kunnen komen? Plaats deze berichten op de site…

Ga naar: www.ambachtwerkt.nl

Het is stil op straat. Hoe stil is het bij jou? Op jouw bedrijf? Wat merk je van de coronacrisis? Ik weet dat er bedrijven zijn die volledig of nagenoeg stil liggen. Gelukkig zijn er ook bedrijven die nog voldoende werk hebben of handen tekort komen. We krijgen vragen van onze leden hoe ze kunnen bijdragen in deze crisisperiode. Mooi om dit te ervaren. We ontmoeten elkaar deze maanden niet op een bijeenkomst, maar er zijn veel andere mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en als ondernemers er voor elkaar te zijn. Vanuit de VAO gaan we hier iets aan doen! ... Met medewerking van jullie...

In verband met de Corona crisis organiseerde de VAO op 7 april j.l. in samenwerking met de gemeente en Visser&Visser accountants een webinar. 

U kunt de webinar terugkijken via https://www.vaonet.nl/corona-webinar

Wie had dat kunnen denken? Enkele maanden geleden had iedereen volop werk en er leek geen vuiltje aan de lucht. Inmiddels is er een crisissituatie ontstaan waarin diverse bedrijfstakken fors geraakt worden. Op welke manier kunnen we onze collega-ondernemers steunen die het zwaar hebben?

Op dit moment is er bij het bedrijfsleven nog veel onzekerheid over de economische gevolgen. Vanuit diverse instanties wordt er allerlei informatie gedeeld. Schroom niet om contact met de VAO op te nemen als je vragen hebt! Waar mogelijk proberen we daarin met je mee te denken.

Wethouder André Flach vertelt deze maand in zijn column over de 22,5 miljoen euro voor Regiodeal Drechtsteden en Gorinchem. Dat geld is bedoeld om ons gebied een impuls te geven en om onze brede welvaart te stimuleren. Bijna een jaar is er aan gewerkt door ambtenaren en bestuurders. En wat betekent dit nu voor Ambacht?

In verband met het uitvoeren van regulier onderhoud dient de Drechttunnel (A16) tijdelijk voor alle verkeer te worden afgesloten. De afsluitingen vinden plaats van 12 februari 21:00 uur tot 01:00 uur en 13 februari 21:00 uur tot 05:00 uur. 

MKB Rotterdam Rijnmond organiseert maandag 3 februari het Cybercrimecongres voor ondernemers, het evenement vindt plaats in het Energiehuis Dordrecht. U krijgt praktische handvatten om de digitale veiligheid te vergroten.

De boeren en bouwers hebben acties aangekondigd voor woensdag 18 december. Ook bij gemeente Hendrik-Ido-Ambacht is een melding gedaan. De gemeente verwachten dat het gaat over de locatie van het distributiecentrum aan de Nijverheidsweg (Antoniapolder).

Op woensdag 11 december om 19.00 uur organiseert de gemeente Hendrik Ido Ambacht een informatieavond over de plannen om uiterlijk in 2020 een fairtradegemeente te zijn.

Op woensdag 11 december van 18.00 tot 20.30 uur geeft Rijkswaterstaat op een inloopbijeenkomst voor Dordtse bedrijven en bewoners, een nadere toelichting op de werkzaamheden, hinder en maatregelen en beantwoordt uw vragen.

Vertwijfeling of daadkracht? Zegt u het maar. Ik weet het niet meer. We hebben een kabinet die trots is op de economische groei in Nederland en op onze innovatiekracht. We doen het beter dan onze oosterburen. Geweldig nieuws toch?

Op dinsdagavond 12 november organiseren de gemeente en "Stichting Jumelage Hendrik-Ido-Ambacht - Bergen (D)" een informatieavond in de Cascade over onze partnerstad Bergen.

Ambacht onderneemt nodigt de ondernemers van Hendrik Ido Ambacht uit voor een lunch met een presentatie over duurzaamheid en circulariteit.

Lintjesregen

01-03-2019

Ieder jaar krijgen meerdere mensen tijdens de lintjesregen een Koninklijke Onderscheiding opgespeld. Een blijk van waardering voor iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse samenleving. Kent u zo iemand in uw omgeving? Dan kunt u hem of haar voordragen voor een lintje.

Ons lid Visser & Visser vestiging Gorinchem is verhuisd. Sinds 11 februari zijn zij gehuisvest aan Einsteinstraat 2. Donderdag 4 april 2019 bent u vanaf 16.00 uur van harte welkom om hun nieuwe locatie te komen bezichtigen.

Op 14 maart is er een bijeenkomst voor (sociaal) ondernemers in Landvast. Deze activiteit vindt plaats op de Dag van de 1000 Voorbeelden, een initiatief van het project ‘Op naar de 100.000 banen’ (een project van VNO-NCW, MKB Nederland en LTO Nederland).

Op dit moment worden de werkzaamheden aan het kleinschalige bezoekerscentrum op het eiland Sophiapolder afgerond. In maart 2019 is de officiele opening. Dit is een initiatief van Stichting Bezoekerscentrum Sophiapolder (SBS) in samenwerking met Stichting Het Zuid-Hollands Landschap.

 

Aansluiting A16-N3

26-02-2019

De komende maanden wordt er in opdracht van Rijkswaterstaat gewerkt aan Reconstructie Aansluiting A16 – N3. De werkzaamheden bestaan uit het vernieuwen van het knooppunt bij Dordrecht en de aansluitingen realiseren voor het nieuwe bedrijventerrein Dordtse Kil IV.

MBO Job Event

28-11-2018

Tijdens het MBO job event ‘Baas over je eigen toekomst’ op 26 november tussen 15.00 uur en 19.00 uur in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht, zijn alle ingrediënten aanwezig om de basis te leggen voor een krachtige samenwerking.

Werkzaamheden A16 vanuit Rotterdam richting Dordrecht  

Weekend 1: van vrijdag 15 juni 22.00 uur tot maandag 18 juni 05.00 uur.
Weekend 2: van vrijdag 22 juni 22.00 uur tot maandag 25 juni 05.00 uur.

https://www.rijkswaterstaat.nl/over-ons/nieuws/nieuwsarchief/2018/05/a16-werkzaamheden-15-tot-18-juni-en-22-tot-25-juni-2018.aspx

Neem een gratis startabonnement op de Milieubarometer en/of doe een gratis offertecheck voor led-verlichting en zonnepanelen.

Dit aanbod van de gemeente is geldig tot eind 2020 en geldt alleen voor ondernemers die in Hendrik-Ido-Ambacht zijn gevestigd.

Op 5 september staat er een bijzondere avond gepland: het seminar Nederland = ANDERS met Jan Peter Balkenende. Een avond in het Apollo Hotel Papendrecht, speciaal ook voor ondernemers in de regio Drechtsteden.

www.stichtinganders.nl/seminar

 

Bent u op zoek naar financiering voor uw innovatieplannen? Dan mag u dit event niet missen! Tijdens 'Innoveren & Investeren' op woensdagmiddag 23 mei helpen we u graag op weg met praktische informatie over fondsen, subsidies en regelingen die voor u beschikbaar zijn. Maak kennis met de verschillende fondsmanagers die u hierin verder kunnen helpen en met collega ondernemers uit de regio die met financiering hun ideeën succesvol verder hebben gebracht.

Je bent ondernemer;

daarbij hoort het presenteren van je bedrijf en contact maken met andere ondernemers.

Wij als VAO stimuleren dit en brengen lokale bedrijven met elkaar in contact. Met trots presenteren wij daarom de definitieve datum voor de bedrijvenbeurs!

De eerste Bedrijvenbeurs Ambacht vindt plaats op 17 oktober 2018 aanstaande in Cascade! Laagdrempelig in een dynamische en gastvrije sfeer in de Xebiuszaal van Cascade.

Dordrecht - Innoveren in de maritieme sector in de regio met goed opgeleid personeel uit de regio, dat is het doel van het vandaag gelanceerde Maritiem TechPlatform. Bestuurders van STC Group en het ROC Da Vinci College zetten vandaag hun handtekening onder een document dat de samenwerking tussen beide scholen bestendigt. Het Maritiem TechPlatform is de opvolger van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Maritieme Techniek (CIV MT).

Op 26 april 2018 staat er een gesprek gepland met Diederik Samsom, de "kartrekker" van de Energiestrategie Drechtsteden. Voelt u zich als ondernemer betrokken en wilt u graag meedenken over dit onderwerp? Meld u dan aan!

Namens Rijkswaterstaat nodigen wij u uit om op donderdag 31 mei 2018 deel te nemen aan de tweede bijeenkomst ‘Bereikbaarheidsmanagement Groot Onderhoud N3’.

Net als veel inwoners, hebben de twee Wethouders Verkeer bijna dagelijks last van drukke wegen in hun gemeenten. “De economie trekt aan en dat merk je aan het aantal auto’s op de weg” vertelt Van de Velde. “Het voordeel van onze gemeenten is dat we goed bereikbaar zijn via de A16 en A15, maar dat is ook ons manco”, vult Kreukniet aan, “zodra er iets gebeurt op deze snelwegen, staat het helemaal vast”. En dus maken beide wethouders zich hard voor verbeteringen!

Leerwerkbedrijf Werkvisie De Hoop Locatie Ambachtse Bedrijven is in 1993 onder de naam Dagactiviteitencentrum Eleos De Doorgang begonnen. Wij zijn dankbaar dat wij dit jaar al 25 jaar begeleiding mogen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Graag nodigen we u uit voor een inspirerende bijeenkomst op
7 maart over de opleidingsbehoefte in de maritieme sector. 

Onderwijs- en kennisinstelling STC Group onderzocht de behoefte aan maritieme opleidingen in Hardinxveld-Giessendam en de regio. Dit in aansluiting bij de Leertuin Maritieme Economie.

Tijdens de bijeenkomst maken we de uitkomsten van de enquête bekend en bespreken we graag met u de concrete vervolgstappen. De heer Kommer Damen is gastspreker tijdens de bijeenkomst.

De Innovation Award ZHZ is een gezamenlijk initiatief van Werkgevers Drechtsteden en Drechtsteden BUSINESS en mag zich inmiddels verheugen in een breed draagvlak bij bedrijven, instellingen en de regionale en lokale overheden. De organisatie van de Innovation Award ZHZ is in handen van Stichting Ondernemersprijzen Nederland, een samenwerking tussen de twee initiatiefnemers. Deze stichting zet zich in voor het organiseren en promoten van de Innovation Award ZHZ zonder enig winstdoel.

Ook in 2018 zal rondom de uitreiking van avondvullend programma zijn, net als vorig jaar toen het bedrijf IV-infra uit Sliedrecht won. Naast de uitreiking van de Innovatie Award 2017 werden er toen onder aanvoering van het Da Vinci College ook prijzen uitgedeeld aan MBO-studenten die uitblonken bij hun leerbedrijf. Ook reikte NexTech enkele scholarships uit aan leerlingen van het VWO die opvielen met hun technisch profielwerkstuk. Tijdens de editie van 2018 zullen de studiebeurzen wederom worden vergeven aan jonge, veelbelovende talenten en zal er ook weer, net als in 2017, een Amega Super Stageplaats worden aangeboden.

Het bedrijf Marine Innovators uit Papendrecht ontvangt een bijdrage uit het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden. Het bedrijf gebruikt deze co-financiering om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren voor hun innovatieve installatieconcept voor windmolens op zee. Het bedrijf investeert zelf ook in dit onderzoek. 

De Nederlandse economie groeit en ook in de Drechtsteden zijn er weer volop banen. Werkgevers hebben zelfs moeite hun vacatures te vervullen. Toch zijn er ook nog steeds veel mensen voor wie het lastig is om een baan te vinden of te behouden. Het gaat om mensen die met wat extra inspanningen of aanpassingen vaak een waardevolle bijdrage kunnen leveren binnen bedrijven.

Op vrijdag 6 oktober bracht de gedeputeerde mevrouw A. Bom-Lemstra een werkbezoek aan Hendrik-Ido-Ambacht en Bolidt om te praten over de ontwikkeling van bedrijventerrein Antoniapolder en het Waterbusplein. De gastvrije ontvangst vond plaats bij Deal Drechtcities. 

Op Prinsjesdag wordt het belastingplan 2018 voor u gepresenteerd. Welke wijzigingen gaan u of uw onderneming raken? En hoe zien de nieuwe belastingplannen eruit? Visser&Visser nodigt u uit!

De Kamer van Koophandel geeft met elf partners de dienstverlening aan ondernemers een nieuwe inhoud op het innovatieve OnderNemerSplein in Rotterdam. Daar gaan ondernemers elkaar ontmoeten, vraagstukken aanpakken en toekomstverkenningen uitvoeren. 

De website is in een nieuwe jas gestoken voor leden, potentiele leden, belangstellenden en samenwerkingspartners. Meer focus, is frisser en krachtiger. Dit komt tot uiting in de sprankelende opzet en sprekende teksten.

2017 is een jaar van vernieuwing voor Koedood Dieselservice, innovator in de wereld van aandrijvingstechniek voor scheepvaart, offshore en industrie.

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Bolidt start project AREA78 met bouw Experience & Innovation Center 
Innovatieve publiek-private samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers in Hendrik-Ido-Ambacht