• 08-11-2019

Column: Dag van de ondernemer 2019

Vertwijfeling of daadkracht? Zegt u het maar. Ik weet het niet meer. We hebben een kabinet die trots is op de economische groei in Nederland en op onze innovatiekracht. We doen het beter dan onze oosterburen. Geweldig nieuws toch?

Toch is er veel op af te dingen. Met de Brexit in het vooruitzicht, de problematiek met CO2 uitstoot en als nieuwste loot aan deze stam de PFAS problematiek zijn er behoorlijke uitdagingen. Om nog maar niet te spreken over de (on)tevredenheid van hardwerkende mensen in diverse sectoren. Denk maar aan de stakingen in het onderwijs, acties van verpleegkundigen, protestacties van de boeren en onlangs nog van aannemers en grondwerkers. Het Malieveld in den Haag heeft de demonstraties van zwaar materieel weer doorstaan. Wat bij mij is blijven hangen, is de zorg of de parkeergarage onder het Malieveld het wel zou houden. Maar onze overheid gaat vooral verder met het beroemde poldermodel. Vooral blijven praten met elkaar. Uiteindelijk komen we er wel uit. Is dat zo? Hoe nu verder dan? En wat merken wij ervan of gaan wij ervan merken?

En is er nog wel een luisterend oor voor het MKB? Worden we serieus genomen? Maakt men voldoende gebruik van alle kennis en ervaring die bij ons in het bedrijfsleven aanwezig is? En weten wij elkaar wél te vinden in dergelijke situaties?

In de Drechtsteden, waar Hendrik-Ido-Ambacht deel van uitmaakt, worstelen we al jaren met de wijze waarop we de regio beter op de kaart kunnen zetten. En het gaat de goede kant op, zeker wat betreft de maritieme maakindustrie. Maar op andere fronten laten we onvoldoende zien wat we te bieden hebben en wat we kunnen bereiken. We polderen teveel. En overheid en ondernemers werken te weinig samen.

Ik daag u uit om mee te denken hoe we als Ambachtse ondernemers een bijdrage kunnen leveren aan al deze vraagstukken. Het regionale event in september met meer dan 240 deelnemer laat zien dat we ons kunnen organiseren. De bijeenkomst van 5 november in Cascade met ca. 160 personen laat zien dat we in staat zijn om krachten te bundelen en mooie bijeenkomsten te beleggen. We weten elkaar dus te vinden! Niet om te staken of te klagen, maar om elkaar te ontmoeten, zaken te doen en elkaar beter te leren kennen.

Laten we die positiviteit gebruiken om samen de regio nog verder op de kaart te zetten. Met energie, daadkracht en samenwerking. Als wij laten zien wat wij met elkaar kunnen bereiken, kan de politiek ons alleen maar dankbaar volgen. En hopelijk hun beleid zodanig invulling geven dat we de klimaatdoelen halen, er allemaal beter van worden en ook nog blij zijn met elkaar. Utopie of werkelijkheid? U mag het zeggen.

Gert de Jong

voorzitter VAO

 

Mobiele koffiebar in Hendrik Ido Ambacht

De geur van versgemalen koffie, wie wordt daar niet vrolijk van? Gemeente Hendrik Ido Ambacht heeft ervoor gezorgd dat op de Dag van de Ondernemers (15 november) een mobiele koffiebar met een professionele barista langs komt op de bedrijfsterreinen De Sandeling en Grotenoord.

- van 09.00 tot 10.00 uur op: bedrijventerrein De Sandeling
- van 10.30 tot 11.30 uur op: bedrijventerrein Grotenoord