Het ondernemen / ondernemingen uit het verleden

historie_ovingspoor-2.jpgDe VAO bestaat al sinds 1991. Echter de historie van ondernemen en ondernemingen gaat veel verder terug in de tijd. In samenwerking met het Historisch Genootschap, en met de VAO leden  willen we de historie van ondernemend Ambacht ook op de VAO website aandacht geven. Heeft u foto's, verhalen, anekdotes of bijzondere wetenswaardigheden over ondernemend Ambacht uit het verleden, u kunt het laten plaatsen op de VAO website. Altijd leuk om te lezen welke schepen met grote naam er ooit in het Ambachtse zijn gebouwd of gesloopt. Er zijn waarschijnlijk veel Ambachtse bedrijven die gewerkt hebben aan projecten, die wereldwijd misschien wel bekend zijn en waarvan weinigen wisten dat Ambachtse bedrijven er een grote bijdrage aan hebben geleverd.

Er is genoeg te vertellen!

Wilt u zelf iets vertellen en heeft u een mooi verhaal of leuke wetenswaardigheden, foto's enzovoort  stuur dan een berichtje naar info@vaonet.nl en we plaatsten het op de VAO website.

Neem ook eens een kijkje op de website van het Historisch Genootschap www.histgenhia.nl. Een bezoek brengen aan het Historisch Genootschap is ook mogelijk: iedere dinsdag van 9.30-12.00 uur en van 13.00-15.30 uur is het archief geopend. De archiefmedewerkers staan voor u klaar om u behulpzaam te zijn bij het zoeken en het beantwoorden van uw vragen. Het archief is gevestigd in één van de oudste panden van Hendrik-Ido-Ambacht aan de Smidshoef 26-28.

Verslagen

In het buitendijks gebied langs de Veersedijk, tussen de Veerweg en de gemeentegrens met Zwijndrecht, waren vroeger verschillende grote scheepssloperijen gevestigd. Bij deze scheepssloperijen kwamen diverse aanverwante bedrijfsactiviteiten. Een bekend bedrijf was indertijd in dit verband de Tubus, een onderneming die zo’n vijftig jaar geleden aan ongeveer 25 medewerkers werkgelegenheid bood. 

Lees verder

Velen in Ambacht kennen het Perenlaantje, de ongeveer 550 meter lange perenberceau met ruim 1100 perenbomen, tussen de Vrouwgelenweg en de Onderdijkse Rijweg, nabij de Burgemeester van Akenwijk. Een berceau is een wegje, overgroeid met loofbomen. Het Perenlaantje maakte vroeger deel uit van een grote boomgaard aan de Vrouwgelenweg, onderdeel van het fruitteeltbedrijf van Speelman. 

Lees verder

Van den Herik Transport is jaren lang vele Ambachtse bedrijven van dienst geweest. De Papendrechter Jasper van den Herik (1871-1947) kwam door zijn huwelijk in 1892 in Ambacht te wonen. Aanvankelijk had hij met de verkoop van garen en band langs de deur de kost verdiend.

Lees verder

In 1942 begon J.J. Erkelens in Rotterdam zijn ‘Nederlandse Bitumenproducten Fabriek’ (Ne-bi-pro-fa). Het bedrijf richtte zich in het begin op het vervaardigen van beschermingsverven op basis van bitumen voor ijzer en beton.

Lees verder

Eén der eerste bedrijven op het nieuwe bedrijventerrein was in 1967 de distilleerderij van N.V. Henkes. Dit familiebedrijf, vooral bekend om de jeneverstokerijen, was tot dan gevestigd in Rotterdam. In de jaren twintig van de 19e eeuw was de stichter van het bedrijf, Johannes Hermanus Henkes neergestreken in de toen nog zelfstandige gemeente Delfshaven, aan de Voorhaven, schuin tegenover de historische Pelgrimfatherskerk. Daar groeide het uit tot één der bekendste distilleerderijen van ons land. 

Lees verder

We schrijven 1901 wanneer de heren K.L. Jonker en W. Stans hun ondernemingsgeest tonen. Ze richten dan een firma op die scheepsbouw en grofsmederij ten doel heeft. Beiden heren, afkomstig uit Slikkerveer, hadden daar op een scheepswerf de nodige werkervaring opgedaan.

Lees verder

Betrekkelijk vooraan de Veersedijk staat een vrij groot wit vierkant gebouw, waar thans taxibedrijf De Heer is gevestigd. In de jaren vijftig en daarvoor was hier de Coöperatie gehuisvest. 

Lees verder

Achterin de Veerweg ligt al een aantal jaren een terrein grotendeels braak. Sinds begin 1900 is het terrein al voor bedrijfsactiviteiten in gebruik geweest. Tot die tijd was het een vrijwel ontoegankelijk buitendijks gebied. Het staat bekend als het ODS-terrein. Ook wel als het terrein van Oving-Spoor.

Lees verder