Nebiprofa

Tot 2002 is gedurende enkele tientallen jaren aan de Krommeweg het bedrijf van Nebiprofa gevestigd geweest.

In 1942 begon J.J. Erkelens in Rotterdam zijn ‘Nederlandse Bitumenproducten Fabriek’ (Ne-bi-pro-fa). Het bedrijf richtte zich in het begin op het vervaardigen van beschermingsverven op basis van bitumen voor ijzer en beton.  Later werden meer producten gemaakt van bitumen. (bitumen is een aardolieproduct). Gebleken was dat deze producten goed konden worden gebruikt bij de wederopbouw van ons land. Dit betekende groeimogelijkheden voor het bedrijf. Daardoor werd de bedrijfsruimte in Rotterdam te klein en verhuisde men naar Maarn, waar een oude locomotievenloods van de Nederlandse Spoorwegen als huisvesting diende. Men verbleef daar tot 1962, toen het bedrijf als gevolg van verdere expansie opnieuw naar een andere locatie moest omzien.

In dat jaar streek Nebiprofa neer in een bestaand bedrijfspand aan de Krommeweg in Hendrik-Ido-Ambacht. Dit pand was in 1927 gebouwd voor de verffabriek van de firma Derks, die hier tot 1961 gevestigd was en toen naar de Mijlweg in Dordrecht verhuisde. Ambacht was voor Nebiprofa gunstiger gelegen dan Maarn. Men bevond zich met de nieuwe locatie betrekkelijk dicht bij de olie-industrie van Pernis. De grondstoffen moesten vandaar worden aangevoerd met vrachtauto’s met een verwarmde tank, een dure vorm van transport dus. Later volgden meerdere vestigingslocaties. Ook het personeelsbestand groeide van 6 medewerkers tot 160 in 1973, toen Erkelens zich uit het bedrijf terugtrok.

Het bedrijf ging meerdere producten leveren, die vooral in de bouwwereld worden gebruikt, zoals afdichtingsmiddelen. Tweede helft jaren veertig was men ook gestart met de fabricage van bitumineus dakdekkingsmateriaal in baanvorm, waarbij wolvilt en jute werden gebruikt. Dit werd de hoofdactiviteit in Ambacht. Als nevenactiviteit gold de fabricage van koude verwerkbare producten zoals primers, koude kleefstof, bitumineuze pasta’s en coatings. Nebiprofa weet zich voortdurend aan te passen aan de zich wijzigende vraag vanuit de bouw.

Veel Ambachters weten nog wel dat het bedrijf een speciale teerachtige geur verspreidde. Toen de fabriek geheel omringd werd door de tuinderijen en de milieuregels minder streng waren gaf dat niet zo’n groot probleem. Maar in de jaren ’70 rukte de woonbebouwing steeds meer op als gevolg van het realiseren van de wijk Krommeweg. Het bedrijf is daarop in 2002 verhuisd naar Moerdijk, waar een nieuw en ruimer bedrijfspand werd gebouwd. Hier weet het bedrijf zich verder te ontwikkelen.

Het terrein aan de Krommeweg kwam braak te liggen. Na sanering van de grond is, nog niet zo lang geleden, voor het gebied een kleine woonwijk ontwikkeld.

Wilt u reageren op dit artikel. U kunt bellen 078-6819205 of een E-mail sturen naar hiambachter@kliksafe.nl

Historisch Genootschap
Arie Verhoeven