Henkes Distilleerderij

Het was eind jaren vijftig het streven van het gemeentebestuur om binnen de eigen gemeente meer werkgelegenheid te creëren voor de snel groeiende bevolking van ons dorp. Daartoe liet de gemeente het oog vallen op de Antoniapolder tussen de Veersedijk, Veerweg en de Nieuwe Bosweg. Een logische plek in de buurt van de al zittende bedrijven, zoals Jonker en Stans, Oving en de toen nog bestaande scheepssloperijen van Frank Rijsdijk en de Holland. De polder was toen voor agrarische doeleinden in gebruik. Veel schoolkinderen van vroeger zullen er in hun jeugd ’s zomers voor een zakcentje aardbeien hebben geplukt.
Eerst werden delen van de Nijverheidsweg en de (verlengde) Antoniuslaan op dijkhoogte aangelegd. De lager gelegen polder werd vervolgens in delen met zand opgespoten. Daarna werd het terrein bouwrijp gemaakt. 

Eén der eerste bedrijven op het nieuwe bedrijventerrein was in 1967 de distilleerderij van N.V. Henkes. Dit familiebedrijf, vooral bekend om de jeneverstokerijen, was tot dan gevestigd in Rotterdam. In de jaren twintig van de 19e eeuw was de stichter van het bedrijf, Johannes Hermanus Henkes neergestreken in de toen nog zelfstandige gemeente Delfshaven, aan de Voorhaven, schuin tegenover de historische Pelgrimfatherskerk. Daar groeide het uit tot één der bekendste distilleerderijen van ons land. 

De Ambachters waren bijzonder verheugd dit gerenommeerde Rotterdamse bedrijf binnen haar grondgebied te krijgen. Het was aan het begin van de uitgifte van industriegrond in de jaren zestig van de vorige eeuw natuurlijk ook een mooie opsteker voor het Ambachtse gemeentebestuur. Men sprak in die tijd wel van ‘Henkes Ido Ambacht’. Het bedrijf liet aan de Nijverheidsweg een fraai en representatief bedrijfspand bouwen. Op 19 maart 1967 vond de officiële opening plaats door de Commissaris van de Koningin. De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht heeft het bedrijf niet zo lang binnen haar gemeentegrenzen gehad. Iets meer dan twintig jaar. Henkes is later in handen gekomen van het Bolsconcern. Dit leidde uiteindelijk tot verhuizing van de bedrijfsactiviteiten naar elders. Omstreeks 1990/91 is het bedrijf uit ons dorp verdwenen.
Het pand is sindsdien in gebruik bij Wisselaar.

Reacties op dit artikeltje zijn welkom. U kunt dan een E-mail sturen naar: hiambachter@kliksafe.nl

Historisch Genootschap Hendrik-Ido-Ambacht
Arie Verhoeven

Fotoreportage