• 07-07-2023

Eerste Ambachtse energiecoöperatie wordt opgericht

Een aantal ondernemers op Antoniapolder en omgeving hebben akkoord gegeven voor de oprichting van een lokale coöperatie op initiatief van de VAO. Deze gaat inzetten op energie-uitwisseling, energieopslag en duurzame energieopwekking met zonnepanelen en andere vormen.

Het primaire doel is het voorkomen of anders uitstellen van te weinig capaciteit op het elektriciteitsnet (energiecongestie). Stap voor stap worden zo de plannen om energieneutraal te gaan draaien gerealiseerd door de betreffende ondernemers, netbeheerder Stedin en de gemeente. Daarnaast helpt de coöperatie de ondernemers ook met inkoopvoordeel en kostenbesparing op het gebied van energie. Door dit lokaal op te pakken, behouden de ondernemers de regie en waarborgen ze de bedrijfscontinuïteit.

Innovatietafel Energie Delen

De coöperatie is een initiatief van de VAO in samenwerking met de Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, de Federatie Ondernemersverenigingen Drechtsteden en Werkgevers Drechtsteden. Samen werken zij aan de innovatietafel ‘energie delen’ om initiatieven die groter zijn dan één onderneming van de grond te trekken.

VAO-Voorzitter Gert de Jong: "Vandaag hebben we een mooie mijlpaal bereikt. Beschikbaarheid van energie is net als veel andere onderwerpen iets wat ons allemaal aangaat en wat je niet alleen kunt doen. Daarom hebben we voor een aanpak via een Innovatietafel gekozen waarbij naast de ondernemers ook de gemeente en omgevingsdienst een belangrijke faciliterende rol vervullen.”