• 29-05-2017

Bolidt start project AREA78 met slaan van eerste paal

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Bolidt start project AREA78 met bouw Experience & Innovation Center
Innovatieve publiek-private samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers in Hendrik-Ido-Ambacht

Het project ‘AREA78’ in Hendrik-Ido-Ambacht is officieel van start gegaan. In het bijzijn van het College van Burgemeester & Wethouders, raadsleden en ondernemers, sloeg gemeentesecretaris van Hendrik-Ido-Ambacht Dré Martens op 16 mei de eerste paal van het Experience & Innovation Center van Bolidt. Toekomstige bezoekers kunnen in dit innovatieve centrum straks de eindeloze mogelijkheden van kunststof zien en ervaren.
Het gebouw is ontworpen door het architectenconsortium Lüchinger Architects, RoosRos Architecten en Kossmann.dejong. De officiële opening van het Experience & Innovation Center volgt naar verwachting in het najaar van 2018.

Overheid, onderwijs en ondernemers creëren met het Experience & Innovation Center een plek waar kennis wordt gedeeld en waar de samenwerking nadrukkelijk wordt opgezocht om innovaties voort te brengen of om commerciële activiteiten internationaal gezamenlijk uit te rollen. De nieuwbouw-ontwikkelingen van familiebedrijf Bolidt, specialist in kunststoftoepassingen, gaan gelijk op met de ontwikkelingen van de directe omgeving aan de rivier De Noord in Hendrik-Ido-Ambacht.

Deze ontwikkelingen worden tezamen AREA78 genoemd, naar analogie van het in de Nevada desert gelegen AREA51 waar spraakmakende projecten zijn voortgebracht die in beginsel geheim waren.

Realiseren van dromen
Bolidt zet als initiatiefnemer van het project AREA78 in op een toekomst waarin co-creatie, innovatie en beleving centraal staan. Daarnaast vergroot het bedrijf met haar nieuwbouw de opslagcapaciteit en krijgt de productie van prefab producten een boost door de integratie van deze bedrijfsonderdelen met het te realiseren Experience & Innovation Center.

In het Experience & Innovation Center worden nationale en internationale bezoekers ondergedompeld in de wereld van kunststofvloeren, -scheepsdekken, -slijtlagen en andere toepassingen. Start-ups, kennisinstellingen en co-makers van Bolidt werken er samen aan nieuwe kunststoftoepassingen.

Naast een open source innovatiecentrum, waar klanten en relaties van Bolidt hun droom in kunststof kunnen realiseren, ontwikkelt Bolidt in samenwerking met exhibition architects Kossmann.dejong een complete belevenis die start in Rotterdam en die je via het water van AREA78 meeneemt naar Bolidt. Bezoekers krijgen door interactieve opstellingen in het gebouw en virtual & augmented reality toepassingen een unieke inkijk in het dna van Bolidt en de onbegrensde mogelijkheden van kunststof. Het overall ontwerp kwam voor rekening van Lüchinger Architec

Partners vereeuwigd in fundament

De bijzondere toekomstgerichte visie op beleving en samenwerking dient letterlijk en figuurlijk als fundament van het centrum. Op de 300 palen die als eerste de grond in gaan, staan de namen van personen die de afgelopen 53 jaar een grote bijdrage hebben geleverd aan het succes van Bolidt. Met de volgende 300 palen kijkt Bolidt juist vooruit. Daarop staan de namen van partijen waarmee het bedrijf graag in de toekomst een samenwerking aangaat. Het slaan van de palen vormt dan ook de kick-off voor de volgende 50 jaar voor Bolidt en partners.

“Sinds de oprichting van Bolidt, zijn wij telkens bezig met vernieuwing,” zegt Rientz Willem Bol, CEO bij familiebedrijf Bolidt en ambassadeur van AREA78. “Deze kick-off past wat dat betreft perfect in onze visie op de toekomst. If you don’t think about the future, you cannot have one. Deze gedachte was 53 jaar geleden één van de belangrijkste motivaties om Bolidt op te richten, namelijk de dag van morgen invullen met innovatieve toepassingen in kunststof die voorheen niet bestonden. Nog altijd leeft deze gedachte voort. Bij Bolidt werken wij elke dag, met 250 toegewijde medewerkers, aan het invullen van de toekomst met kunststof als hoofdingrediënt. In het Experience & Innovation Center richten wij ons straks nadrukkelijker op open source innovatie en samenwerking. Alleen door samen te dromen, te denken, te werken en te laten ervaren wat er allemaal mogelijk is met kunststof, komen we tot innovatie die de wereld kan veroveren. Dat is wat we hier willen bereiken, samen met alle partners.”

Gezamenlijke ambities

Dankzij een open source innovatieplatform en gebruik van de laatste technologische tools, zoals virtual en augmented reality, kunnen bezoekers van het center straks de mogelijkheden van kunststoftoepassingen op een bijzondere manier beleven. “AREA78 is een ambitieus project,” zegt Michel van der Spek, Marketing & Experience Director bij Bolidt. “Daarom hebben wij ervoor gekozen om met zoveel mogelijk partijen intensieve partnerships aan te gaan. Van leverancier naar co-maker; dit is een nieuwe manier van samenwerken, waarbij partijen na oplevering nauw betrokken blijven bij het project.”

Nieuwe entree via het water

In samenwerking met de co-makers, overheid, onderwijsinstellingen en partijen zoals de Waterbus ontwikkelt Bolidt een complete beleving voor haar nationale en internationale bezoekers. Bezoekers kunnen AREA78 gemakkelijk vanuit Rotterdam bereiken over het water. Gelegen aan de rivier De Noord, wordt de nieuwe entree van Hendrik-Ido-Ambacht én Bolidt gecreëerd. Tevens zijn er vergaande plannen om een kunstroute te ontwikkelen tussen Rotterdam en Dordrecht die goed zichtbaar zal zijn vanaf het water. “Met de ontwikkeling van AREA78 wordt onze gemeente wereldwijd nog nadrukkelijker op de kaart gezet,” zegt André Flach, wethouder Economie van Hendrik-Ido-Ambacht. “Dit project zorgt er samen met de ontwikkelingen rond de kade aan de rivier de Noord voor dat het hele bedrijventerrein aantrekkelijker en moderner wordt. Het is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven.”

Over de Bolidt Groep

Het Nederlandse familiebedrijf Bolidt is specialist op het gebied van thermohardende kunststoffen. Sinds de oprichting in 1964 ontwikkelt, produceert, verkoopt en plaatst het bedrijf kunststoftoepassingen. Begin jaren ’70 en ‘80 was Bolidt vooral bekend van industriële verlijmingen van bijvoorbeeld de Rotterdamse Euromast en betonreparaties van de Nederlandse vuurtorens. Nu kent men Bolidt in Nederland vooral door de hoogwaardige gietvloeren. Daarnaast werkt Bolidt al ruim 50 jaar wereldwijd aan internationale projecten. Enkele voorbeelden zijn het London Science Museum waar in samenwerking met Zaha Hadid Architects een bijzondere designvloer is vervaardigd, de Ferrari racetrack aan boord van een cruiseschip waar een stroeve slijtlaag is aangebracht, het Olympisch zwembad in Beijing, het Europees Parlement in Brussel en Harmony of the Seas, het grootste cruiseschip ter wereld waar 20.000 m2 scheepdekken zijn geïnstalleerd en waar per jaar miljoenen voeten over lopen. Volgens het credo ‘alles onder één dak’ vinden de ontwikkeling en productie van de kunststofsystemen altijd in-huis plaats, op het hoofdkantoor in Hendrik-Ido-Ambacht.

De Bolidt Groep bestaat uit drie bedrijven: het bedrijf Bolidt vervangt traditionele materialen voor hoogwaardige kunststofsystemen. Bolidt heeft een lange geschiedenis als het gaat om het voortbrengen van innovaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vervanging van traditionele gravel atletiekbanen naar kunststof atletiekbanen, het vervangen van asfalt op de bruggen voor kunststof slijtlagen, het vervangen van hout op cruiseschepen door kunststofscheepsdekken en het conserveren van staal en het repareren van beton. Het bedrijf Ode aan de Vloer is in 2004 opgericht als antwoord op de toenemende vraag van consumenten naar industriële vloertoepassingen voor woningen. Het bedrijf Esthec produceert onder andere hoogwaardige prefab scheepsdekken voor superyachts en terrassen voor luxe resorts en villa’s. Bij de Bolidt Group werken meer dan 250 vakmensen waaronder werktuigbouwers, chemisch ingenieurs en industrieel ontwerpers. Kenmerkend voor het bedrijf is de intensieve samenwerking met architecten, installatiespecialisten en bouwkundig adviseurs.
Meer informatie is te vinden op www.area78.info.

Bron: www.ambacht.net