Federatiebijeenkomst Drechtsteden

  • 11-04-2023
  • Landvast Alblasserdam

Op dinsdag 11 april organiseert de Federatie (9 ondernemersverenigingen in de Drechtsteden) weer de jaarlijkse bijeenkomst voor alle leden van deze verenigingen, wederom in samenwerking met Smart Delta Drechtsteden. Hierdoor zijn ook de lokale bestuurders en ambtenaren aanwezig. Het centrale thema is “Doorpakken!”, want bij zowel de ondernemersverenigingen als bij de lokale overheden wordt inmiddels flink doorgepakt wat betreft hun activiteiten.

Na het welkom door Karen van Namen (voorzitter OKA, zij speelt een thuiswedstrijd!) word je onder leiding van spreekstalmeester Erik van Noordenne in rap tempo meegenomen in een Tour d’ Horizon over de actuele ontwikkelingen.

Voorzitters Adrie Stuij (VSO), Gert de Jong (VAO) en Jacob Klink (WD) over: Pakt de Federatie door? Wat doen ze nu eigenlijk? En hoe en waarover wordt met de lokale overheden overlegd? Hoe wordt tegen Smart Delta Drechtsteden aangekeken en wat wordt er aan innovatie gedaan?

Olga Arandjelovic (Manager van Smart Delta Drechtsteden): Wat houdt het nieuwe merk Smart Delta Drechtsteden in? Wat zijn de ambities? En wat betekent dit voor het bedrijfsleven?

Hans Biesheuvel (voorman van Ondernemend Nederland – ONL) zal je onder de titel “Den Haag Vandaag” op zijn geheel eigen wijze een inkijkje geven in de actuele situatie in “Den Haag”. Hans overlegt dagelijks met bewindspersonen en ministeries en zal de verkiezingsuitslag (15 maart verkiezingen Provinciale Staten) duiden wat betreft de politieke gevolgen en de mogelijke gevolgen voor het bedrijfsleven. Kan het Kabinet nog doorpakken met de nieuw samengestelde Eerste Kamer?

Andre Boer (Projectleider Energy Hub Driehoek Sliedrecht) informeert over hoe er in de Drechtsteden doorgepakt wordt op het gebied van de productie en toepassing van waterstof. Onze regio behoort in Nederland op dat gebied tot de kopgroep in Nederland!

Na dit programma word je uitgenodigd om gezamenlijk te netwerken onder het genot van een drankje en een heerlijk buffet (inclusief vegetarische en halal gerechten).

Locatie: Theater Landvast
Haven 4, 2951 GC, Alblasserdam
Ruime gratis parkeergelegenheid aanwezig voor de deur.

Aanmelden voor deze bijeenkomst is verplicht. Dit kun je doen via onderstaande link tot uiterlijk dinsdag 4 april 2023.

https://federatieov.nl/

 

Verslag van bijeenkomst

De Federatie houdt van doorpakken

De Federatie Ondernemersverenigingen Drechtsteden bundelt de krachten van negen lokale ondernemersverenigingen en Werkgevers Drechtsteden om zo een beter en sterker ondernemersklimaat voor onze regio te bewerkstelligen. Een keer per jaar organiseert de Federatie een bijeenkomst voor alle leden en dit jaar vond het plaats in Landvast in Alblasserdam.

Voorzitter van Alblasserdam Karin Namen heette de ruim 250 aanwezigen uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid van harte welkom op deze zesde editie. Het thema was ´doorpakken´, de rode draad voor dagvoorzitter Erik van Noordenne.

Zo vertelde hij dat Federatie is ontstaan na de opheffing van de Drechtraad. Hoewel die vorm misschien niet aansloeg en alleen politiek gericht was, is wel het besef van een lokaal karakter en het belang van collectief denken in de Drechtsteden ontstaan. Ook in het bedrijfsleven. De Ambachtse voorzitter Gert de Jong zet weliswaar vraagtekens of het beëindigen van de raad nu echt nodig was, maar ziet ook positieve ontwikkelingen. “Het is nu nog niet altijd helder waar je moet zijn en wie je waarvoor kunt aanspreken, maar die duidelijkheid ontstaat wel steeds meer voor ondernemers. Ook politiek gezien is dat belangrijk. Daarom is het goed om alle partijen hierbij te betrekken en ondersteunen. Zo kunnen we de samenwerking intensiveren en met onze regio een verschil maken.”

Adrie Stuiy, Voorzitter van Sliedrecht geeft aan dat het ‘samen doen’ kenmerkend is in Sliedrecht en dat met vertrouwen en ook zeker een hoop geduld geduld hij de samenwerking trots een 8 geeft. Voorzitter van Werkgevers Drechtsteden Jacob Klink is ook tevreden met de samenwerkingen onderling, maar het kan altijd beter. “En daar werken we als federatie aan. Door het bundelen van krachten kunnen we onze slagkracht vergroten en met elkaar verbinden. De innovatietafels zijn daarvan een mooi voorbeeld. Daar kunnen ondernemers elkaar zoeken en synergie kweken.” André Boer gaf een boeiende presentatie over de innovatietafel ‘Electrolizer’ en liet zien dat het samenwerken ook tot concrete acties leidt.

Om deze samenwerkingen nog meer kracht bij te zetten, is in 2021 het beeldmerk Smart Delta Drechtsteden opgericht en zijn alle leden van de federatie ook lid van Ondernemend Nederland (ONL). Voorzitter Hans Biesheuvel sprak over de goede samenwerking met de regio en blikte terug op het vooral niet doorpakken van het kabinet in de afgelopen jaren. Dat terwijl het wel zo hard nodig is om duidelijkheid te creëren. Vooral op de moeilijke dossiers over stikstof, migratie en financiën moet volgens Hans flink doorgepakt worden.

Na afloop van de presentaties stond er een heerlijk buffet klaar en konden de aanwezigen onderling nog met elkaar netwerken.

Fotoreportage